Als je dacht dat zakendoen in België hetzelfde is als in Nederland, dan kan je je aardig vergissen. Niets is minder waar.

Kom en rijd mee op de E19

Als je dacht dat zakendoen in België hetzelfde is als in Nederland, dan kan je je aardig vergissen. Niets is minder waar.

Kom en rijd mee op de E19

E19-advies

De twee landen België en Nederland mogen dan wel buurlanden van elkaar zijn en elkaar verstaan, de verschillen zijn onnoemelijk groot.

Door haar Belgische achtergrond is Ellen uniek in het switchen tussen de culturen en diverse talen (Vlaams, Nederlands en Frans).

Ze heeft in haar hele carrière zelf zo vaak te maken gehad met de misverstanden en barrières door de grote cultuurverschillen, dat ze besloot dit als een apart onderwerp te gaan behandelen in haar adviesbureau.

CEO’s en Benelux Managers kunnen rekenen op haar persoonlijke begeleiding hoe zaken te doen en onderhandelingen tot een succesvol einde te brengen. Maar ook sales teams die aan de vooravond staan van het closen van een cross-border deal (denk aan KLM-Air France), zouden er goed aan doen de hulp in te schakelen van deze unieke expertise. Telkens zal Ellen ‘op maat’ begeleiden. Daarnaast kan Xcellence ook ondersteunen bij merger&acquisitions door een grondige stakeholder-analyse te maken waarbij het effect op de belanghebbenden van bijvoorbeeld een overname of productaankondiging kan worden voorspeld. Hiermee kan veel ellende worden bespaard.

 1. individuele begeleiding – advies online / offline tijdens een goede Belgische lunch – cultural adaptibility sessie
 2. team begeleiding – sessie
 3. M&A begeleiding – research door middel van diepte-interviews

In eerste instantie denk dat je Belgen van die vriendelijke bescheiden zachtaardige mensen zijn en dus makkelijk om mee te werken of te overtuigen om mee te doen. Het tegendeel lijkt soms waar. Het lijkt wel een soort paradox.”

 • Robbert Nijssen, Business Development Manager Benelux, Arla Foods Netherlands

Tips & Trucs

Een paar eerste tips & trucs om de onderlinge samenwerking te verbeteren tussen Belgen en Nederlanders:

  Tips voor Nederlanders:

 • What you see is not what you get. Nooit.
 • Eerst contact dan contract. Bouw eerst aan de relatie, anders kom je tijdens de onderhandeling van een bedrogen kermis thuis.
 • Contact uitbouwen, doe je door het individu te fêteren. Neem je key player(s) mee uit eten in een goed restaurant. Neem de tijd, rijd niet voor een uur naar Brussel en terug. En nee, een mooi lunch aanbieden, is niet omkomen. Dat heet de ander laten zien dat hij/zij belangrijk voor je is. En dat is ook zo, toch? Jij wil die deal.
 • Begin je meeting nooit met grappen over je vrouw of voetbal. Houdt zaken en privé gescheiden. Verontschuldig je eerder voor het feit dat je “nen Ollander bent en je best zal doen verstaanbaar en zinvol over te komen”.

  Tips voor Belgen:

 • Maak duidelijk wat je wilt verkopen en tegen welke prijs. Wees bereid te onderhandelen en geniet van het spel. Maak het niet te wetenschappelijk, houd het luchtig.
 • Begin je meeting altijd met een grap of iets luchtigs uit je privéleven.
 • Stel je publiek vragen, zoek de interactie op en wees niet bang voor een felle discussie. De Nederlanders zullen je het op prijs stellen en drinken graag na afloop een biertje.
 • What you see is what you get. Nederlanders zijn transparant. Als ze aangeven dat ze het een plezierig gesprek vonden, is dat ook zo. Omgekeerd kan het dus ook gebeuren dat ze hun ongenoegen uiten. Doe er je voordeel mee, want dat betekent dat jij weet waar je aan toe bent en makkelijk kunt bijsturen.